Press "Enter" to skip to content

De 4 trin frem mod et stressfrit liv

Du kan blive stressfri igen! Det lyder så enkelt og selvfølgelig er det noget der skal arbejdes for og måske som en livslang process. Men – du kan få et stressfrit liv igen!

Når jeg ser tilbage på mit eget forløb kan jeg tydelig se hvilke “fejl” (erfaringer ynder jeg at kalde dem) jeg gjorde da jeg gerne ville hurtigt ovenpå igen.

Blækket på min sygemelding var dårligt nok tør før jeg satte mig ned og lavede en minutiøs plan for hvordan jeg blev rask. Planen var lavet ud fra min overbevisning om, at der skal en god bunke proaktivitet til så kommer resten af sig selv. Og ja, nøglen til et stressfrit liv eller skabelse af andre ændringer i ens liv skal ske via proaktivitet – men nok ikke helt som jeg gjorde det.

Min plan var:

  • Få masser af motion – havde hørt det skulle være godt
  • Spise fornuftigt og sundt
  • Meditere løbende
  • Gå en tur en gang imellem
  • Masser af søvn

Ovenstående og flere andre ting blev mere eller mindre sat i skema og med en forventning om, at jeg var stressfri efter 3 måneder  max! Sådan gik det ikke….

Ting er nødt til at ske i steps hvis man er nedlagt med stress.

En person der har alvorlig stress kan ikke kapere og overskue særligt meget. Der skal være en struktur. ja, men det skal være den rigtige struktur, ellers risikerer man at gøre skidt værre. Inden for stresshåndtering arbejder man med 4 trin der ender ud med at man bliver stressfri:

Trin 1 – Genskabelse af dit energiniveau

Det giver måske lidt sig selv – en person der er energiforladt skal have tilført noget energi for at være modtagelig for nye input og ny læring. En energibalance i bund er et udtryk for en overbelastning af både krop og sind og den ubalance skal rettes op før man kan gå videre.

Trin 2 – Genskab kontakten til din krop

Når vi bliver stressede flytter vi fokus fra vores krop til hovedet og kapper forbindelsen mellem de 2 legemsdele. Kroppens funktion bliver en selvfølge, noget som bare er der, et redskab eller vedhæng. Koncentrationen er i vores hoved hvor alting samler sig i tanker med eks. bekymringer, fremtid, fortid, udfordringer, arbejdspres og meget andet. Vi mærker ikke de små og store signaler fra kroppen, der reelt prøver at fortælle os, at vi er pressede og bør gøre noget ved det nu. Vi skal ned i kroppen igen og “forbindelsen” mellem hoved og krop skal genetableres

Trin 3 – Bliv  bevidst om din livsvej og personlige værdier

Nu har vi energi i os og har genskabt kontakten mellem hoved og krop og det giver os en enestående mulighed for at arbejde videre med andre værktøjer. Vores værdier er dybt indlemmet i os helt fra barnsben og tit noget vi ikke skænker så mange tanker. Her i trin 3 kastes tingene op luften og der fokuseres på hvilken livsvej vi har valgt og hvilken vi vælger fremadrettet. Hvad er vores værdier og lever vi efter dem? Denne proces kan være rigtig spændende og mange nuancer kommer frem når man går dybere ind i hvilke værdier man har. Eksempelvis, hvis man prøver at prioritere hvad der er vigtigst – arbejde, familie eller mig.

Trin 4 – Manifestation – lev det liv der giver mest mening for dig

Så er det tid til et mindre slagsmål mellem det bevidste og det ubevidste sind – nu skal der ændres vaner. Vi kender det alle, vi har mange gode intentioner om hvordan vi vil gøre tingene, ændre dem og leve det rigtige liv – og alligevel holder det tit kun for en periode. Man har fundet ud af, at vi  bruger vores bevidste sind til at kontrollere tanker og handlinger i ca. 5% af tiden og de sidste ca. 95% styres af vores forprogrammerede ubevidste sind – vanens magt!

Det var ikke så enkelt at blive stressfri som jeg havde regnet med og så alligevel… Hvis vi kommer tilbage til et enklere liv med færre indtryk at forholde os til, vil der blive mindre plads til den dårlige stress og mere plads til det nære og nuet. I nuet findes der ikke stress.

Ovenstående 4 trin er grundstenen til det jeg arbejder med for at gøre folk stressfrie og få et bedre liv. Det hele skal understøttes af en masse teknikker som virker hvis der arbejdes med dem.

Forestil dig et liv i harmoni med dig selv – det er ikke så langt væk