Press "Enter" to skip to content

Er du også bekymret og bange?

Frygten og mulighederne

Det usandsynlige er sket!

Det som langt de fleste af os har tænkt aldrig vil ske, er nu over os. Pludselig står vi med den største krise i vores livstid med sygdom, en global og national økonomi der er ramt, arbejdsløshed og hvad der ellers følger med der.

Jeg kan ikke huske hvornår vi sidst har stået i noget, der ligner denne krise, der har og fortsat vil udvikle sig med lynets hast.

I starten tog vi det for givet, at det ikke ville ramme os – ligesom så mange andre epidemier, som jo typisk har huseret langt fra os. Da de første tilfælde så kom, tog vi det som en walkover, der ville vare et par uger. Nu er realiteterne gået helt op for os – vi er hårdt ramt og ingen kender fremtiden.

Nu arbejder jeg jo med stress og vil ikke kloge mig i sygdommen Corona og de følgevirkninger det har for samfundet. Det interessante for mig er hvordan vi agerer og hvordan det påvirker vores trivsel og stressniveau.

For nogen af os stopper det hele fra den ene dag til den anden. Vi bliver hjemsendt og/eller sat i karantæne. De som kan får besked på at arbejde hjemmefra i kortere eller længere tid. Andre afskediges idet deres firma må lukke eller skære ned.

Børnene holder ”fri” og selvom mange skoler fortsat holder dem i ørerne med lektier online, så er tingene vendt på hovedet.

Verdenen indskrænkes og vi isoleres mere end vi nogensinde før har gjort – kommunikation sker on-line for det meste og nyhedsstrømmen vil ingen ende tage.

Så er der sundhedspersonalet, politi og andre offentlige institutioner som allerede nu er ved at være hårdt spændt for. De ved, at tingene udvikler sig fra dag til dag og at det bliver meget værre før det bliver godt igen. For, lad os lige slå det fast, det BLIVER godt igen…!.

Vi er alle bange og bekymrede for fremtiden. Selvom vores politikere hurtigt er kommet frem med forskellige hjælpepakker til økonomien, så ved vi, at alle vil blive berørte af krisen i en eller anden udstrækning bagefter.

Et ordsprog siger, at når der lukkes en dør bag os, så åbnes der en ny foran os. Vi tvinges, utilsigtet, til at tage overvejelser omkring vores liv, ændre nogle valg og se andre muligheder. Og nogle gange er det det der skal til – vi skal rykkes ud af den komfortzone vi har befundet os i og som ikke nødvendigvis er god for os.

Måske har vi et job hvor vi ikke trives på grund af manglende udfordringer eller modsat, for mange udfordringer eller vi har en drøm om, at lave noget helt andet, som vil skabe større trivsel for os. Det er ikke sikkert, at noget skal ændres men muligheden for at kaste tingene lidt i vejret er til stede for mange nu.

Tilbage til frygten og bekymringerne.

Hvad skal der til for at den ikke lammer os og frembringer mere stress til os?

For mig virker det især, at komme ud i naturen og få lys og luft. Når vi er ude kommer alle vores sanser i brug, vi trækker vejret bedre og dybere og vores parasympatiske nervesystem får bedre vilkår. Naturen er grundlæggende og fastholder os i noget bestående, som er der for os og som vi er en del af. Og er solen så samtidig fremme er det ren winwin for vores lykkehormoner.

Din hjerne tror på det du siger til den. Hvis den dagligt podes med positive ting så er det den følelse, der efterhånden vil komme til udtryk. Det kan være du i tankerne eller højt skal sige ”Jeg er i ro og balance”….   eller  ”alt er godt og jeg er rolig”…  Det vigtige i denne øvelse er at lave mantraet positivt og i nutid. Prøv det selv og mærk virkningen efter nogen tid…

Meditationer er endnu en måde at få sindet i ro og nedsætte tankemylderet – der findes rigtig mange gode meditationer, der eks. fokuserer på åndedrættet eller andet i nuet. Selvom meditationer også kan være en jungle at finde rundt i skal du bare vælge den du mener passer bedst til dig. Der er flere undersøgelser der viser, at meditation i ca. 12 min. om dagen vil kunne mærkes positivt på sindet efter et par måneder. Og kan du finde nogle små oaser af pause i løbet af dagen og tilføje et par minutters meditation der, vil du hurtigt kunne mærke forskellen.

Man kan godt blive afhængig af den nyhedsstrøm, der kører p.t. om Corona og det er forståeligt. Men i en tid hvor de fleste nyheder går i negativ retning, vil det også skabe større bekymringer. Derfor – skær ned på nyhederne så din hjerne ikke overbelastes unødigt.

 

Vi skal nok klare denne krise sammen!

Vi er så privilegeret at leve i et samfund, der understøtter den enkelte meget langt og vi bliver hele tiden bedre. Men måske tiden også er til at se fremtidige muligheder og afveje egne værdier?

 

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående små råd og teknikker og ønsker dig og dine det bedste