Press "Enter" to skip to content

Hvordan overlever vi julen?

 

Det har været et helt vildt underligt år! Ting har forandret sig næsten fra dag til dag og mange af os er mega frustrerede, trætte og usikre på fremtiden. Fortsætter pandemien, virker vaccinen og hvor længe, er noget af det der farer gennem vores hoveder.

Oven i det står vi foran et lille pusterum eller i hvert fald noget hvor vi, traditionen tro, har kunnet samles omkring nogle hyggelige dage med dem vi holder af – julen.

Vi gik tidligere på året og håbede på, at Corona ville slippe taget når vi nåede hen til december, så vi endelig kunne få et break også med et par hyggelige julefrokoster og mulighed for at se kollegaer, venner og familie.

Men julen er kraftig under pres i år, smittetallene stiger, restriktionerne sætter store begrænsninger for os, og vores muligheder for at se familien bliver mindre og mindre. Samtidig kæmper vi med næb og klør for at dette, måske sidste, holdepunkt på året skal løftes. Der er skabt grobund for mere stress af den grimme slags.

Rent fysisk kan vi mærke det som anspændthed i kroppen, hovedpine, dårlig mave m.m. alt sammen baseret på angst – bliver det muligt for os at leve op til vores egne krav og forventninger om at være noget for dem vil holder af? Får vi fundet de rigtige gaver og samtidig præsteret at vise noget overskud? Hvor finder jeg energien til det?

Hertil er svaret – Der er kun dig til at tage ansvar for dig.

Dit energiniveau er lavt og for at du kan komme videre må du lægge en strategi for at få det op igen.

Det her kan hjælpe dig.

Det kan være, du planlægger at gå en tur hver dag eller måske flere gange om dagen. Din telefon bliver derhjemme og du fokuserer på det du ser, dufter, mærker og føler mens du udforsker verden. Ingen krav til længden på turen eller hvor lang tid den skal tage men fokuser på sanserne og nyd det.

Selvom hele huset er fyldt op (selvfølgelig med det antal som den aktuelle restriktion tillader) med mennesker og det hele bimler og bamler, så tillad dig selv at finde nogle pauser og i øvrigt meld fra hvis du føler at ansvaret for madlavning, oprydning og aktivering af gæsterne primært ligger hos dig – det er også din jul.

Mediterer du eller har du en hobby der for dig har samme virkning, så aftal tid med dig selv til det. Find et roligt sted og lad ikke nogen forstyrre dig – det er din tid!

Prøv at læne dig tilbage i sofaen. Træk vejret dybt ned i maven og fortsæt med det indtil du gradvist mærker at du slapper mere af. Du har gjort alt hvad du kan og nu kan du slappe af. Enhver form for initiativ må nu komme fra en anden eller andre. Måske du bliver overrasket?

Hvad glæder dig i julen?

Er det samværet med din familie, den gode mad, mandelgaven eller noget helt andet? Det er vigtigt at finde de ting hvor man nyder og finder begejstring, dette fokus er også med til at holde stress fra døren – husk at nyde.

Vi nærmer os afslutningen på året og jeg tror de fleste er enige om, at vi aldrig har prøvet noget lignende før. Vi kan snakke om det til hudløshed men som en klog mand har sagt ”Alle snakker om vejret men ingen gør noget ved det” – det er jo så en sandhed med modifikationer men året er ved at være gået og vi kan ikke ændre på de mange udfordringer der har været i 2020.

Men hvad med fremtiden?

Vi kan ændre på hvordan vi ønsker, at 2021 skal være i vores bevidsthed. Rent mentalt kan vi beslutte os for, at vi vil se muligheder frem for begrænsninger hver eneste dag. Måske starter vi dagen op med at tænke på 3 ting vi er taknemmelige for og bruger resten af dagen på at vende negativt til positivt.

Din hjerne reagerer på det du siger og tænker – vælger du at tænke positivt så lagres det i din underbevidsthed og hvis det bliver en ”trend” du fortsætter med, er det pludselig dit nye dig!

Lettere sagt end gjort – men rejsen starter med det første skridt og derefter skal den anden fod bare flyttes foran.

2021 bring it on – det kan kun blive bedre og vi er SÅ klar!

Glædelig jul og et fantastisk godt nytår til dig